De persoon achter Eurasia-Art

Verslagen kijk ik naar het boek dat voor mij opengeslagen ligt: Huiswerk. Een zucht baant zich een weg naar buiten, terwijl mijn ogen naar een foto in mijn agenda afglijden. Met krassende pennenstreken ontstaat er een evenbeeld in mijn schrift. Een passie is geboren…

Laat ik mijn biografie maar openen door mij eens voor te stellen: Mijn naam is Alies Bruinsma en ik ben geboren in het jaar 1991. Tekenen is voor mij een uit de hand gelopen hobby, waarmee ik mijzelf bezighoud als woorden mij teveel worden. Ja, je leest het goed: Woorden... Ik ben namelijk in 2012 afgestudeerd met een Bachelor in de Nederlandse taal, waarna in 2014 een Mastergraad in de Neurolinguïstiek volgde.

Sinds ik mijn passie voor portrettekenen in 2004 ontdekte, profilieer ik mij vooral met fan art. Dat wil ik zeggen dat ik vaak portretten van acteurs en muzikanten teken. Het levert niets op, maar deze tak van kunst heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijzelf snel te ontwikkelen en bleek een prima eerste stap naar naamsbekendheid. Zo werd ik in 2009, vanwege mijn Doctor Who fanart, gevraagd om te tekenen voor The Terrible Zodin; een internationaal fanmagazine. Ook werd één van mijn tekeningen gepubliceerd in Schokkend Nieuws en heb ik onder andere op fanclubdagen van stichting DTTA geëtaleerd.

Met de komst van 2015 stond mijn eerste expositie (bij RCO de Hoofdzaak) in de planning. Een prima moment om een volgende stap te doen: meer origineel werk. Dit doe ik veelal uit eigen beweging met portretten van mensen om mij heen of dierenportretten van mijn eigen huisdieren. Maar u kunt ook een opdracht plaatsen

 

Mijn werk

There’s no point being grown-up if you can’t be childish sometimes

~ Fourth Doctor (Doctor Who)

Wat is een biografie zonder een beschrijving van mijn werk? Het sentiment dat hierboven door de Vierde Doctor wordt besproken, vormt een belangrijk element in mijn tekenproces. Mijn enthousiasme voor een tekensessie wordt dan ook vaak geprikkeld door die “gekke bek” die op de foto staat. Als een gezichtsuitdrukking mij aanspreekt, wil ik het gelijk tekenen. Mijn focus in een tekening is dan ook vaak te vinden in het gezicht. 

Hoewel ik zo nu en dan wel eens experimenteer met nieuwe technieken, kan mijn werk grotendeels in twee categorieën onderverdeeld worden:

  • Wit papier. Bij deze tekeningen worden de schaduwen en highlights grotendeels gecreëerd door twee of drie verschillende potloden (vaak HB, B en 4B). Ik maak hierbij gebruik van gum- en veegtechnieken.
  • Grijs hobby karton. Bij deze tekeningen worden de schaduwen en highlights gecreëerd door een samenspel tussen verschillende typen potloden (vaak HB, B en 4B), gekleurd papier en wit potlood. Wederom maak ik ook hier gebruik van gum- en veegtechnieken.
    [Ik heb me hier laten inspireren door digitale tekeningen van Doctor Who-artiest Girl-On-The-Moon]


Het pseud
oniem

"Eurasia; landmass containing the traditional continents of Europe and Asia"

~ Wikipedia

"Zeg Alies... Hoe kom je eigenlijk aan de naam Eurasia-Art?" Mijn pupillen verwijden zich enkele micrometers en mijn hart pompt een fractie meer bloed door mijn lijf, terwijl de organisator van mijn eerste expositie twijfelend overgaat naar een tweede vraag: "Wat betekent Eurasia eigenlijk?" 

Mijn figuurlijke angstzweet uit zich door een nerveus giecheltje. Het contract dat voor mij ligt, lijkt nu verder weg dan ooit. Want nu verwachten ze een hoogdravende en intellectuele uitleg, toch? De vraagstellingen van mijn literatuurprofessoren galmen door mijn hoofd: 'En hoe vindt men Eurasia terug in jouw werk?' In mijn hoofd is mijn intellectuele strop al geknoopt. 

Laat ik - ook hier in mijn biografie - gewoon eerlijk zijn: Er zit geen intellectuele gedachte achter de naam Eurasia-Art. Toen ik in 2009 besefte dat mijn werk op DeviantArt nog weinig representatief was voor de vooruitgang die ik dat jaar had gemaakt, wilde ik een nieuw account openen. Hiervoor had ik een nieuwe schermnaam nodig. Na een minuut van impulsief overwegen en een beschikbaarheidscheck op de site, liet ik mij inspireren door een recentelijke single van de rockband Muse: United States of Eurasia. Het woord Eurasia had mij met zijn schoonheid geraakt en een pseudoniem was geboren...

 

Kies uw taal

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief!
Please wait