Opening Expositie Kunst en Mentale Gezondheid: Een Succes?

“Code Oranje vanwege zware windstoten,” schreeuwt een krantenkop van NU.nl mij toe: “Veel vrachtwagens waaien om door harde wind.” De wanhoop is compleet wanneer een bezorgd telefoontje meldt dat ook de Afsluitdijk inmiddels afgesloten is. Valt mijn allereerste expositieopening, na al die enthousiaste voorbereidingen, dan alsnog in het water?

 

Eurasia-Art in de krant

Het is zondagavond – twee dagen voor de opening van mijn expositie. Na een gezamenlijk dagje uit, treft mijn vriend het Zondagochtendblad Den Helder in zijn brievenbus aan. Hij bladert er vluchtig doorheen, terwijl ik mij richt op de reclamefolders: Ik kijk er zo wel even naar.

Maar al snel krijg ik te horen dat ik toch maar even moet meekijken. John tikt met zijn wijsvinger op een artikel in de rechterbovenhoek van de door hem opengeslagen bladzijde. Ik verwacht iets over zijn collega te lezen, maar tot mijn grote verbazing staart mijn handgemaakte Gingerbatch ons aan. De tekening wordt gesierd met de titel: Eurasia-Art in Hoofdzaak:

“DEN HELDER – Een selectie van het portretwerk van Eurasia-Art is vanaf 31 maart te zien bij RCO De Hoofdzaak Den Helder. Het werk van Eurasia-Art (pseudoniem van Alies Bruinsma) is drie maanden te bewonderen.”  [ Verder lezen? X ]

Grijnzend kijken mijn vriend en ik elkaar aan: Laat die opening nu maar komen!

 

Windkracht 9

Het is een dag later – één dag voor de opening. Vol goede moed zitten mijn vriend en ik ditmaal aan het ontbijt. Het belooft een drukke dag te worden. Want voordat de expositie kan beginnen, moeten de puntjes nog op de i worden gezet. Gaat helemaal goedkomen, toch?

Maar dan sijpelen de berichten omtrent het naderende noodweer binnen. Doemdenkende nieuwsberichten voeren de boventoon: “In de kuststreken wordt windkracht 9 verwacht!” Al snel volgt de eerste telefonische afzegging en ook vanuit de genodigden aan de andere kant van de Afsluitdijk klinkt onzekerheid. “Maar zolang de treinen blijven rijden, kom ik hoe dan ook!” weet de vrolijke noot uit Flevoland mij gelukkig nog te vertellen.

Eerste prognose: Mislukking.

 

De Grand Opening

De volgende dag wordt langzaam duidelijk dat het allemaal wel gaat meevallen. Mijn gasten uit Friesland komen mooi op tijd aan, waardoor ze ook de problemen – die later op de Afsluitdijk ontstaan – omzeilen. En ook de trein rijdt mooi op tijd, waardoor ook het bezoek uit Flevoland voortijdig op locatie aankomt.

De middag begint met een inloop van bezoekers. Er wordt gekletst en hier en daar worden mensen aan elkaar voorgesteld. Vluchtig lopen sommigen van hen al door de ruimtes om mijn werken te spotten. “Zeg, kun jij mij ook tekenen?” klinkt de vraag van één van de RCO-vrijwilligers, die speciaal voor de expositie even langs is gekomen. Niet veel later wordt er een verkeerd ingeschonken beker thee liefdevol aan mij gedoneerd.

 

 

Dan is ook de locatiecoördinator van RCO De Hoofdzaak Den Helder aanwezig. De opening kan beginnen. Dit doe ik met een korte speech, die ik – toegegeven – enkel die ochtend heb geschreven en vervolgens slechts in de grote lijnen volg. Ik heet iedereen welkom en uit mijn dankbaarheid in verband met de slechte weersvoorspellingen. Ook laat ik een anekdote over mijn geschiedenis in het tekenen vallen. Namelijk de ironie van mijn gekozen studie Nederlands en mijn tekengedrag tijdens mijn middelbare schoolperiode bij dat vak. Tot slot bedank ik de bezoekers nog één maal voor hun prettige aanwezigheid en wens ze veel plezier.

De rest van de dag is gevuld met complimentjes en leuke gesprekken. Ik krijg vanuit de RCO een bos bloemen aangeboden: “Wij zijn ontzettend trots dat jij ons gebouw hebt gekozen voor jouw allereerste expositie.” Van één van mijn trouwe bezoekers krijg ik een setje potloden, een gum en een zakje zoetigheid. Tot het einde van de opening knabbelen en babbelen mijn gasten en ik vrolijk door.

Conclusie: Een groot succes.

 

Langskomen?

De expositie is nog tot en met 31 juni te zien in het gebouw van RCO De Hoofdzaak in Den Helder. Wilt u een keertje komen kijken? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 0223-684696 voor een afspraak. Zo hoeft u nooit onverwachts voor een dichte deur te staan.

Adres:           RCO De Hoofdzaak

                      Ruyghweg 55b

                      1781 DB Den Helder

 

Kies uw taal

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief!
Please wait